(Tech-)Toveren is makkelijker dan je denkt

Geschreven door: Victor Evink

Greg rakozy oMpAz DN 9I unsplash

foto credits: Greg Rakozy

Denk jij ook wel eens: wat als ik kon toveren? Hoe zou de wereld er dan uit zien? Herman van Veen zong er een magisch liedje over: “Als hij kon toveren, dan kwam alles voor elkaar, was niemand de sigaar en hielden alle mensen van elkaar” – en meer van dat soort onbevangen dromen. 

Tegen het eind wordt Van Veen cynisch: “Voor een toverspreuk van kwaliteit, ben je zomaar 1000 gulden kwijt.” En dat is deels waar. Want hoe meer geld, hoe makkelijker je de werkelijkheid naar je hand kan zetten. Een rivier van sinasappelsap of een tuin vol geldbomen? Vast wel ergens een bedrijf die dat wil aanleggen, als je maar genoeg betaalt.

Maar in één ding heeft het liedje mis. Toveren is geen kwestie van het galmen van een spreuk of het gooien met geld, het gebeurt door de kracht van verbeelding, door te durven denken in concepten. En als je dat combineert met technologie, groeien er wonderlijke dingen…

Concepten kun je niet eten, zou je denken. Maar concepten, die beginnen in de barbapapa-fabriek van iemands brein en kunnen, gevoed met genoeg aandacht en groei, langzaam maar soms ook ineens razendsnel, veranderen in tastbare dingen. Hoe meer oog je hiervoor hebt, hoe meer je de magie ervan gaat zien.

Het is inmiddels al bijna weer een jaar geleden dat ik mijn eerste Seats artikel, Toekomstplanten, op ons blogplatform publiceerde en zelfs toen al was ik met mensen van het Permanent Futurelab bezig met een project rondom het binnenshuis verbouwen van groenten met behulp van technologie. Tijdenlang leek er nauwelijks iets te gebeuren. Albert, onze electrotechnicus, zat wat te experimenteren met een vochtsensor en een nat servetje, terwijl ikzelf überhaupt nooit verder kwam dan het plan keer op keer herschrijven en voorbeeldplaatjes verzamelen online…

Maar sinds een paar weken staat daar dan ineens die bak met aarde, waar je met je handen in kunt wroeten, waar een prima werkende sensor in staat, en sinds vandaag zelfs een pompje dat water via een slangetje over de aarde verspreidt. Komende week gaan we zaaien: slaplantjes, rucola, snijbiet, peterselie.

Mocht je een keer langskomen en onze eerste oogst op je bord scheppen tijdens de lunch, sta er dan nog eens bij stil hoe een concept, door verbeelding en het delen van de kennis die hier aanwezig is, uiteindelijk eetbaar is geworden.

Dus: wat zou jij willen leren toveren? We komen elke maandag samen bij Seats2meet in Utrecht. Met een zooi mensen, materialen, kennis, nieuwsgierigheid en een snufje magie. En elke derde dinsdag is het Tech Tuesday. Zie je daar, tovenaar!

Verander je inbox in een schatkist

Meld je aan voor onze nieuwsbrief met tips, tricks & tools en hoor als eerste over de nieuwste events.