Reset jezelf rijker: doe een dingen-detox

Geschreven door: Esmee Keuren

WhatsApp Image 2024 01 30 at 13.03.27

Foto door: Michiel Ton

Een paar maanden geleden bevond ik me op een dieptepunt in mijn leven. Rock bottom, noemen ze dat. Ik werd aan de lopende band ziek, kon geen focus vinden en voelde me al een flinke tijd futloos en down. En ik besloot: dit moet anders, en wel nu. Zo begon ik gedreven aan mijn ‘dingen-detox’: minder gedoe voor meer geluk. 

Ik verlangde al een tijdje naar een eenvoudiger leven, overzichtelijker. Minder to-do’s, minder keuzes, minder spullen en afspraken, kortom: minder prikkels en terug naar mijn basisbehoeftes. Ik ging op zoek naar wat ik minimaal nodig heb. En zocht naar aanwijzingen daarvoor in onze ‘menselijke natuur’.

Dat bleek een behoorlijke uitdaging, want in de wereld zoals we die met z’n allen hebben gecreëerd zijn we verder verwijderd van onze natuur dan ooit. Toch voelde ik dat daar een sleutel zat. Als ik mijn lichaam beter kon afstemmen op wat het van oorsprong nodig heeft, zou ik me dan minder lusteloos en ziek voelen?

Dingen-detox
En zo begon ik dingen uit mijn leven te verwijderen die niet natuurlijk voelden. En stap voor stap ontdekte ik dat ik steeds meer tijd overhield voor andere dingen, die mijn leven juist waardevoller maken. Daardoor is deze ‘dingen-detox’ voor mij echt levensveranderend. Ik had nooit gedacht dat juist al die kleine tweaks zoveel impact zouden hebben. En… het maakt het leven ook nog eens een stuk simpeler.

Welke dingen dan?
Wat ik zo opvallend vind: als je teruggaat naar onze ‘oer’, dan zaten de dingen die ik heb aangepast sowieso niet in ons menselijke keuzemenu. We hadden niet altijd voedsel tot onze beschikking, zaten niet altijd op een stoel, dronken geen alcohol, hadden geen telefoon of social media, of een overvolle agenda. Stuk voor stuk dingen die, als ik erover nadenk, altijd al tegennatuurlijk voor me voelden. Door bewuster keuzes te maken ervaart mijn lichaam minder stress. Alsof ze eindelijk weer de weg (her)kent. Dus: hoe simplificeerde ik mijn bubbel?

Potloodafspraken
Ik snap dat dit voor werk niet altijd opgaat, maar privé-afspraken maanden van te voren plannen, dat werkt niet voor mij. Ik weet namelijk nu nog niet hoe ik er op die dag bij hang, wat ik nodig heb om lekker in mijn energie te zitten en of die afspraak daarbij past. Daarom maak ik mijn afspraken met potlood, deel dat met degene waarmee ik afspreek, en hou mijn gum bij de hand.

Vasten
Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met intermittent-fasting. Dit kun je op verschillende manieren doen, afhankelijk van wat bij jou past. Voor mij is de fijnste vorm: het overslaan van mijn ontbijt (dat betekent een ‘eet-break’ van 20:00 uur ‘s avonds tot 12:00 uur de volgende dag). Dat scheelt tijd in de ochtend, en voedselverwerking voor mijn lijf. Het gevolg? Een scherpere mind. Oké, dit is de wel heel kort door de bocht, maar er is online veel over te vinden. Het onderzoeken waard!

Geen alcohol
Dit de keuze die de grootste invloed heeft op mijn energie en tijdsbesteding. Ik ben met alcohol gestopt omdat de kater (hoe groot of klein ook) teveel negatieve nadruk legde in de overige tijd. En nadat ik stopte merkte ik dat alcohol nog veel meer impact heeft dan alleen de katers… Thuiskomen na een etentje? Ik kan a ltijd naar huis rijden. Zondagochtend ga ik vol goede moed naar yoga, en ik heb de hele week energie om te sporten. De mist in mijn hoofd trekt op en ik kan je vertellen: tot nu toe ervaar ik alleen maar voordelen en een groot gevoel van vrijheid. Proost!

De tijd vertragen
Dat ik bewust meer ben gaan lopen is eigenlijk ontstaan doordat mijn fiets stuk ging. Ik merkte dat de tijd vertraagt door alles lopend te doen, dat mijn gedachten rustiger werden. Nu heb ik het geluk dat ik middenin het centrum van Utrecht woon. Lopen door de mooie straatjes is dus elke dag een feestje. Haast of geen haast: ik ga te voet.

No more news
Het bijhouden van nieuws neemt veel in beslag, zowel in tijd als in energie. Ik bleef er echt mee rondlopen, het trekt in mijn systeem. Door te stoppen blijf ik beter in mijn eigen kracht en ervaar meer ruimte om dingen te doen die een bijdrage leveren aan de wereld om me heen. En nee, dat maakt me niet wereldvreemd: ik sta nog steeds in contact met mensen en krijg dus vanzelf de grote happenings mee.

Ont-spullen
Je wilt ze hebben, bent ermee aan het sjouwen, ze staan in de weg of je bent ze kwijt. Conclusie: spullen nemen onnodig veel tijd en ruimte in beslag. Soms kleeft er voor mijn gevoel ook nog eens oude energie aan vast. Weg ermee dus! En dat wegdoen lukt me steeds beter, waardoor ik tijd overhoud en me lichter voel.

Wat is voedend?
Een bewuste keuze maken in voeding houdt voor mij in dat ik probeer te eten met het seizoen, biologisch en zo min mogelijk bespoten. Het effect daarvan is dat ik een stuk minder keus heb in wat ik op dat moment kan eten. Daardoor haal ik minder in huis, word creatiever in koken en…we gooien thuis veel minder eten weg.

Social Media detox
Oké, eerlijk is eerlijk, hier blijf ik maar mee struggelen. Ik heb een haat-liefde verhouding met mijn telefoon. Het gekke is dat ik op vakantie prima zonder lijk te kunnen. Maar zodra ik weer thuis ben begint de ellende, en neemt de behoefte aan dopamineshots weer toe. Apps van mijn telefoon gooien helpt vaak maar even, want als er ergens een ‘must-see’ filmpje voorbij komt kan ik mijn nieuwsgierigheid niet altijd bedwingen. Toch geeft het me al rust dat ik op sommige dagen minder in mijn scherm verdwijn dan op andere. Iemand tips?

Simpel succes
Door met al deze dingen te minderen kom ik er meer en meer achter dat mijn lichaam bijzonder veel weet en tot veel in staat is. Het geeft het aan als er iets aan de hand is en ik kan het, nu de ruis verdwijnt, steeds beter horen. Gek toch, want lange tijd dacht ik dat ik hier geen invloed op had. Ik voelde me geleefd en dat is doodzonde, want geleefd is de verleden tijd van leven. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Ik besef me steeds meer en dieper: de dingen overkomen mij niet, ik heb invloed op een heel groot deel van mijn welzijn en mijn (werk)geluk. Less is niet alleen more, less is ook: success. Dus: reset je rijker!

Verander je inbox in een schatkist

Meld je aan voor onze nieuwsbrief met tips, tricks & tools en hoor als eerste over de nieuwste events.