Geschreven door: Victor evink
Foto Credit: Seats2meet
Je hebt vast wel eens zo'n dag gehad waarop het doomscrollen een klein beetje uit de hand liep. Het gaat bijna vanzelf: je tijdsbesef is ineens spoorloos verdwenen en als je eenmaal bij zinnen komt is daar de realisatie dat je niet alleen uren en uren hebt verspild aan stomme videos -die niet eens écht grappig zijn-, maar ook dat je jezelf ineens een beetje leeg voelt vanbinnen...
Je hebt helemaal geen zin meer om nog te beginnen aan de dingen die je eigenlijk zou moeten doen en er hangt een soort miezerige grijze waas over de wereld. Het is alsof die maffe katten, gelikte koks en roekeloze waaghalzen met hun betoverende capriolen ongemerkt iets van je hebben afgepakt.
En dat is precies wat er aan de hand is. Stel je voor dat iedereen een soort oneindige geldbron had, een financiële bron die zichzelf automatisch bleef aanvullen, zolang je maar niet meer dan 50 euro per uitgave besteedt.
Sommigen van ons zouden waarschijnlijk direct op een dolle shopping spree gaan, en massaal schuimbekkend de Zara of de Bijenkorf leegplunderen. Anderen zouden juist gloeiende eurotekens in hun ogen krijgen, en alles proberen te doen om die praktisch eindeloze geldstroom naar zichzelf toe te leiden. Want zoals een wijs man ooit eens zei: "Geld moet rollen, vooral richting mij."
De moraal van dit verhaal: aandacht is een betaalmiddel, dat wel degelijk op kan raken, zeker als we er zelf weinig van krijgen. Onze aandachts-bankrekening groeit met elk nieuw "like," terwijl we met elke klik en elke scroll weer een nieuw muntje in de fruitautomaat van de media stoppen. En laten we wel wezen: er zijn er maar weinig die dan in de plus uitkomen. De meesten van ons zijn vooral consumenten, die als een stelletje op afstand bestuurbare hommels van bloem naar bloem worden geslingerd, om vervolgens zelf te worden leeggezogen door het kleine groepje mensen dat in de volle aandacht staat.
Het hierboven beschrevene is niet enkel een abstract probleem. Aandacht kan daadwerkelijk worden omgezet in geld. Aan de ene kant zijn er mensen die aandacht omzetten in een lucratieve business, zoals influencers en contentmakers. Aan de andere zijn er mensen die uit wanhoop hun eenzaamheid verlichten door te betalen voor een beetje gezelschap (in Japan al realiteit).
Wat mij betreft rijst dan de vraag: hoe doorbreken we dit patroon, hoe krijgen we onze aandachtsinkomsten en -uitgaven weer in balans? Hier komt meditatie om de hoek kijken. Meditatie is als een financieel adviseur voor onze geest, die ons helpt bewust te worden van waar we onze kostbare aandacht aan uitgeven. Het is alsof we een budget opstellen voor onze innerlijke wereld, waarbij we beslissen waar we onze mentale muntjes in investeren - en waar we ze juist niet aan uitgeven.
Als we bewust onze aandacht besteden, ontstaat er niet alleen overvloed, maar ook de mogelijkheid om die overvloed te delen. We kunnen anderen verrijken door te reageren op hun berichten, naar hun verhalen te luisteren, hun creatieve werken te waarderen en hen te inspireren om bewuster met hun eigen aandacht om te gaan. Dit begint een cyclus van aandachtsovervloed, waarin we niet langer alleen maar consumenten zijn, maar actieve deelnemers in het opbouwen van een bruisende aandachtsgemeenschap.
Dit artikel is mijn zetje die kant op. Een zetje dat je mogelijk niet hebt gelezen omdat er iets veel interessanters voorbij kwam. Mocht het je wél hebben geraakt, dan mijn grote dank, en klik nog even op het duimpje: dan voel ik me weer helemaal opgeladen.
Vers van de pers: Seats Nieuws, speciaal voor jou. Met elke editie een gave gastredacteur, events die je verrijken, stories van Seatsers, kansen om te pakken, updates uit het werkend leven en natuurlijk nieuws over Seats locaties.